Deň priateľstva-Deň dobrosusedstva pozýva na hranicu Slovákov a Ukrajincov

19.04.2012 Snina

Ubľa 19. apríla (TASR) - Na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj sa uskutoční 12. mája tradičné podujatie zamerané na podporu ukrajinsko-slovenských vzťahov. Počas 11. ročníka Dňa priateľstva - Dňa dobrosusedstva uzavrú partneri z oboch susediacich krajín dohody, v ktorých budú zakotvené priority ich ďalšej spolupráce.
"Pripravované podujatie nemá slúžiť iba na posilňovanie partnerských vzťahov, ale aj na nadväzovanie nových kontaktov slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach," uviedla pre TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.
Ako dodala, cieľom organizátorov Dňa priateľstva - Dňa dobrosusedstva je zároveň vytváranie vhodných podmienok pre budúce slovensko-ukrajinské cezhraničné projekty a v neposlednom rade podpora ambícií Ukrajiny pre jej vstup do Európskej únie.
"Počas tohtoročného podujatia sa predpokladá slávnostný podpis dohôd a plánov spolupráce na úrovni orgánov regionálnej a miestnej samosprávy zo Slovenska s ukrajinskými partnerskými územnými celkami, prípadne orgánmi či mestami v prihraničných oblastiach," doplnila hovorkyňa PSK.
Na pripravovanej akcii sa podľa jej slov očakáva príchod nielen čelných predstaviteľov miestnej a regionálnej samosprávy z Ukrajiny a Slovenska, ale aj zástupcov podnikateľskej sféry či obyvateľstva z oboch prihraničných regiónov. "Minulý rok sa zišlo na hranici vyše 800 ľudí z oboch krajín," podotkla Fitzeková.
Organizátormi podujatia na hraničnom priechode sú za slovenskú stranu Prešovský a Košický samosprávny kraj v spolupráci s mestami Snina a Sobrance. Súčasťou ukrajinského organizačného týmu Dňa priateľstva - Dňa dobrosusedstva sú zástupcovia Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie a Zakarpatskej oblastnej rady.
 

Vyberte región